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LR 2014-1.  Sales and use tax treatment of subcontractors for retailers 
 
You ask about the sales and use tax consequences regarding the situation where a retailer sells 
product and installation to a customer and hires a subcontractor to do the installation.  
Specifically, you ask whether a retailer is required to remit sales tax on the sales price (charged 
to the customer) or whether the subcontractor is required to remit use tax on the taxable tangible 
personal property it consumes in performing the contract on behalf of the retailer.1  You have 
also posed other related scenarios. 
 
Retailers of construction or home improvement materials frequently contract with subcontractors 
to install the materials (for example, countertops, siding, roofing, and windows) the retailers sell.  
You identify a scenario in which the retailer remits sales tax on the sales price of the materials 
while the subcontractor remits use tax for that same tangible personal property used and 
consumed in performing the contract.  This would result in two separate taxpayers paying 
sales/use tax on the same property. 
 
The General Sales Tax Act (GSTA) provides:  
 

[T]here is levied upon and there shall be collected from all persons engaged in the 
business of making sales at retail, by which ownership of tangible personal 
property is transferred for consideration, an annual tax for the privilege of 
engaging in that business equal to 6% of the gross proceeds of the business….2 

 
The Use Tax Act (UTA) provides: 
 

There is levied upon and there shall be collected from every person in this state a 
specific tax for the privilege of using, storing, or consuming tangible personal 
property in this state at a rate equal to 6% of the price of the property or services 
specified in section 3a or 3b.3  

 
However, the UTA exempts:   
 

property sold in this state on which transaction a tax is paid under the [GSTA] if 
the tax was due and paid on the retail sale to a customer.4 

                                                 
1 For a more detailed discussion of contractor sales and use tax liability in general, see RAB 1999-2. 
2 MCL 205.52(1). 
3 MCL 205.93(1). 
4 MCL 205.94(1)(a). 
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Contractors are the consumers of the materials they affix to real estate for others.5  With few 
exceptions, tangible personal property consumed by contractors is subject to tax.6   The tax 
liability may be satisfied by the contractor paying sales tax to the vendor from which it purchases 
the property for use and consumption in fulfilling its contract, by the retailer remitting sales tax 
on the sale of materials to its customer, or by the contractor paying use tax on the property 
consumed.   
 
Retailers, on the other hand, are responsible for remitting 6% sales tax based on the sales price of 
the property.7  A retailer may only avoid a sales tax liability when selling exempt property or 
when a proper exemption claim is presented.8    
 
In the scenario you present, when a retailer makes a taxable sale of property to a customer it 
must remit sales tax, regardless whether the retailer subcontracts with a contractor for installation 
of the property.  If the retailer collects sales tax from its customer, the contractor will be relieved 
of paying use tax for that property if the contractor can demonstrate that the sales tax was 
collected by the retailer.  A sales invoice from the retailer to the customer that separately states 
the sales tax is sufficient evidence to establish that sales tax was collected on the retail sale and 
will satisfy the contractor’s burden of proving its entitlement to the exemption provided in MCL 
205.94(1)(a). 
 
You also indicate that some contractors have requested that retailers not collect or remit sales tax 
on taxable sales of property, so that the contractor may instead pay use tax on the property.  
However, a retailer may not exempt otherwise taxable transactions without a valid claim of 
exemption.  The contractor’s intention to pay use tax on the property consumed is not a sales tax 
exemption. When there is no applicable exemption, the retailer must remit sales tax. 
 
You propose a scenario in which the contractor obtains from another source the materials for 
contracts it has with the retailer; that is, the retailer is not selling the contractor the property that 
is eventually installed.  In that case, the contractor would owe sales tax to the vendor unless there 
is a valid exemption, and that property would then be exempt from use tax upon installation.   
 
Further information is also available at: www.michigan.gov/taxes. 
 
 
_______________________________  
February 25, 2014 
LR 2014-1 
 
Michael A. Eschelbach 
Director, Bureau of Tax Policy 

                                                 
5 Mich Admin Code, R 205.71. 
6 See RAB 1999-2 for treatment and exceptions. 
7 MCL 205.52(1); see MCL 205.51(1)(d) for the definition of “sales price.”  A retailer may also be liable for use tax 
for tangible personal property it purchases exempt for resale and later converts to a taxable use. MCL 205.97(2). 
8 See RAB 2002-15. 


